Terrine. Het klinkt als een Frans gerecht en dat is het ook! Maar wat is terrine, hoe smaakt het en hoe wordt het gemaakt? Als echte fans van de Franse keuken hebben we dit helemaal voor je uitgezocht en in deze blog beschreven, zodat jij inspiratie op kunt doen om zelf eens zo’n heerlijk gerecht te maken. Lees dus snel verder en kom alles te weten over terrine!

De herkomst

Terrine is dus van oorsprong Frans. Het dankt zijn naam in het voorwerp waarin het wordt gemaakt: de terrine. Een terrine is een geglazuurde schaal waarin het gerecht wordt bereidt. Die schalen werden oorspronkelijk van aardewerk gemaakt. Het Franse woord voor aarde is ‘terre’ en zodoende kreeg de terrine zijn naam.

Wat zit er in terrine

Omdat een terrine eigenlijk een terrine is zodra het in een terrine wordt gemaakt met de unieke bereidingswijze, verschillen de ingrediënten van het gerecht vaak behoorlijk van elkaar. Over het algemeen zijn terrines vaak vleesgerechten waarin producten zoals wild of paté zitten. Daarnaast kan een terrine ook worden gemaakt met groenten, vis, schaaldieren of zelfs vruchten. De combinatie van verschillende ingrediënten zorgt er voor dat een terrine vaak heerlijk smaakt!

Hoe wordt het gemaakt

De ingrediënten worden in de terrine geplaatst en meestal gegaard in de oven, hoewel koude bereiding ook mogelijk is. Daarna moet de terrine rusten, of rijpen, in de koelkast. Meestal zet men dan een bepaald gewicht op de deksel, waardoor de massa wordt samengeperst en overtollige lucht verdwijnt. Zodoende is de terrine na het rijpen in plakken aan te snijden en serveren. De bereiding van een terrine is niet bijzonder ingewikkeld en kan een tot enkele dagen voor het consumeren al worden bereidt, wat het een populaire keuze maakt voor feestjes en verjaardagen.

Zelf aan de slag

We hopen dat je honger hebt gekregen van onze uitleg over de terrine. Wij in ieder geval wel! Het is niet moeilijk om er eentje te maken, dus zoek een recept op en ga gauw aan de slag. Het zal ongetwijfeld erg lekker worden.

Wat is terrine?